Groninger Volksverhalen

De filmzaal van het Doe Museum is totaal verbouwd. Er zijn tien kasten geplaatst en daarin spelen zich tien spannende volksverhalen af van het project Spinbarg. Zie hoe de arme boerenknecht Harm een stuk van het doodskleed van een huilend ‘wit wief’ afknipt en daardoor in eeuwige voorspoed leeft. Hoor hoe Sappe de kwaadaardige pachtinner voor eeuwig verdwijnt in een moerasplas, waarna deze plas aaneenvloeit met andere plassen tot het Sappemeer.

En wat te denken van de religieuze wonderen: Dat de prediker Liuger niet geofferd in de regenput, maar door een buurvrouw wordt gered, hoe een kaars in het klooster Yess bij Haren niet gedoofd kan worden en hoe Bedum uitgroeit tot een pelgrimsoord vanwege de wonderen die plaatsvinden in de Walfriduskerk. Hoe er in een regenton in Termunten een haring zwemt als voorteken van een grote stormvloed.

Ook is de nieuwe film van het waterschap Hunze en Aa’s te zien. Het waterschap steunde de komst van Spinbarg naar het Doe Museum.

De film, animaties en tekeningen zijn gemaakt door filmmakers, kunstenaars en muzikanten uit Groningen en omgeving. In de zomer van 2017 waren de verhalen te beluisteren op de ‘Spitse Praam’ de Familietrouw. Dit schip is eigendom van het Veenkoloniaal museum. Dus niet aan boord geweest? Dit is de kans om alsnog te komen genieten. Spinbarg blijft in het Doe Museum tot en met 30 september 2018.


Waterschap Hunze en Aa’s


‹ Terug naar overzicht

© 2024 Doe Museum | Alle rechten voorbehouden | Neem contact op | Website door Boon Webdesign.