Reproducties Van Gogh uit 1904

21 december 2016 – doorlopend.

Het zeer zeldzame boek Van Gogh 40 Photocollographies d’apres ses tableaux et dessins is gevonden in een huisbibliotheek in Sappemeer. In het boek zijn de eerste 40 reproducties van het werk van Van Gogh te zien. De reproducties zijn zogenaamde photocollographieën. Een van de eerste reproductie technieken voor zwart-wit foto’s waardoor de schaduwpartijen van een schilderij heel goed worden weergeven.

Het is de eerste uitgave die verscheen over de kunstenaar. Het boek is uitgegeven door Librairie Kirchner in Amsterdam rond 1904. Het boek is bijzonder omdat het verscheen voordat Van Gogh (1853 – 1890) beroemd werd. De interesse in het werk van Van Gogh ontstond pas na zijn dood. De eerste tentoonstellingen in het buitenland vonden plaats in 1905 en 1906 in Berlijn, Hagen, Hamburg en Wenen. In Nederland was er een klein groepje kunstenaars dat interesse in Van Gogh had en in 1891 na zijn dood tentoonstellingen organiseerde.

De expositie met daarin de veertig photocollographieën is 21 december 2016 geopend in het Doe Museum. In de beschrijving van de tentoonstelling staat bij elk werk een foto van het originele schilderij of de tekening afgebeeld.


‹ Terug naar overzicht

© 2024 Doe Museum | Alle rechten voorbehouden | Neem contact op | Website door Boon Webdesign.