Banksy Street Art

27 februari 2016  3 juli 2016

Het Doe Museum toonde op groot formaat 125 prints van muurschilderingen, schilderijbewerkingen, films en remakes van objecten gemaakt door Banksy.

Over de kunstenaar
Banksy houdt zijn identiteit zorgvuldig geheim, maar dat verhindert het succes van deze street-art kunstenaar niet, integendeel. Zijn recente expositie Dismaland trok 9000 bezoekers per dag. Banksy’s werk is ironisch en maatschappijkritisch dat zeker, los daarvan heeft het grote artistieke kwaliteit en is perfectionistisch. Alom wordt het werk geprezen, zijn kwaliteit wordt vergeleken met die van  Picasso en Andy Warhol.

Banksy (04-05-1974), geboren in het Engelse Bristol, werkt veelal met sjablonen als hij zijn illegale muurschilderingen maakt. De kunstenaar koos voor deze techniek toen hij van Bristol naar Londen verhuisde. Met sjablonen kun je snel werken, zo snel dat je niet wordt betrapt. Ofschoon tegenwoordig steden blij zijn als er een echte Banksy op een muur verschijnt, aanvankelijk was dat niet het geval. Toen Banksy begon in de jaren negentig werd hij net zo behandeld als andere graffiti kunstenaars. Graffiti is illegaal en het moet worden bestreden. Het meeste werk van Banksy is te zien in Bristol, New York en London, maar hij werkte ook in de Gazastrook.

Stunts
Zijn nieuwste troef een pop up tentoonstelling in het oude mega zwembad Tropicana bij het Engelse Bristol trekt duizenden bezoekers per dag. Dat deze manifestatie Dismaland het licht zou zien was bij niemand bekend en ook niet bij het Doe Museum. Er kon in het diepste geheim worden gewerkt aan Dismaland omdat aan de omgeving werd verteld dat het zwembad gebruikt werd voor filmopnames. Het Doe Museum reisde naar Dismaland en nam objecten en foto’s mee om in het museum te tonen.

Verzamel hit
Kunstverzamelaars waaronder Angelina Jolie en Christina Aguilera kopen werk van Banksy dat door hem is gesigneerd. Volgens  de artnet database zijn er 1.165 werken van Banksy wereldwijd geveild. ‘Keep it spotless’ is door Sotheby’s  New York verkocht voor 1,9 miljoen dollar tijdens een gala om geld op te halen voor de aidsbestrijding.

Nieuwe graffitikunst in het museum
In het kader van Banksy tentoonstelling bood het museum drie graffiti kunstenaars de kans een werk in het museum te maken waarbij zij zich laten inspireren door Banksy. De kunstenaars waren:  Arnold Roggema,  Denise Segveld en Caspar van Adrichem. In het openingsweekend van de tentoonstelling op 3 en 4 oktober 2015 waren de kunstenaars aan het werk te zien.


‹ Terug naar overzicht

© 2024 Doe Museum | Alle rechten voorbehouden | Neem contact op | Website door Boon Webdesign.