200 Greatest Paintings

6 juli 2016 – heden

Het Doe Museum is blij dat de geweldige tentoonstelling 200 Greatest Paintings in Veendam wordt getoond. De 200 beroemdste schilderijen uit de westerse kunstgeschiedenis zijn in print op ware grootte te bewonderen.

Zo zijn onder andere te zien uit de Middeleeuwen Het lam Gods van Van Eyck en De lente van Botticelli. Uit de hoogrenaissance: werken van Da Vinci waaronder natuurlijk de Mona Lisa en van Buonarroti Michelangelo het fresco De schepping van Adam.

Uit de renaissance zijn er triptieken van Jeroen Bosch, zoals De tuin der lusten en De hooiwagen en werk van Bruegel. Uit de barok is er werk van Frans Hals en Rubens en natuurlijk van Rembrandt, onder andere De Nachtwacht. De stier van Potter kan natuurlijk niet ontbreken en ook Het meisje met de parel van Vermeer is present.

Veel werk is er te zien van impressionisten zoals Manet, Monet, Degas, Renoir en tijdgenoten. Als postimpressionist is Van Gogh met vijf schilderijen vertegenwoordigd waaronder De Aardappeleters. Picasso valt niet in één stroming te vangen, zijn grootste en beroemdste werk De Guernica is in de expositie opgenomen. Uit de vorige eeuw is er werk te zien van Schiele, Frida Kahlo, Matisse en Modigliani. Het soepblik van Warhol, de cartoons van Keith Haring en de muurschilderingen van Banksy maken het totale beeld van de westerse kunstgeschiedenis compleet. Werken die oorspronkelijk op hout zijn geschilderd zijn geprint op paneel, terwijl de werken op doek ook op canvas zijn afgedrukt.

De tentoonstelling geeft een goede indruk van de complete kunstgeschiedenis. De originele werken hangen in tachtig musea verspreid over de wereld. Er is gebruik gemaakt van de allerbeste reproductietechnieken, waardoor de kracht van het oorspronkelijke werk goed overkomt. Bij elk werk hangt verrassende informatie over het schilderij op zich en over de tijd waarin het is gemaakt, ook wordt er ingegaan op de waarde en herkomst van het werk. Hoe vaak is het bijvoorbeeld gestolen of als oorlogsbuit van eigenaar gewisseld.

Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs is er een educatieprogramma beschikbaar. En natuurlijk kan iedereen die geïnspireerd is door de expositie direct zelf in het Doe Museum aan de slag. Schilder een eigen kunstwerk of spuit er één met graffiti. Ga te werk als Piet Mondriaan en maak een eigen Victory Boogie Woogie. En een schilderij maken van Lego, zelfs dat is mogelijk.


‹ Terug naar overzicht

© 2024 Doe Museum | Alle rechten voorbehouden | Neem contact op | Website door Boon Webdesign.