Info

Programma

Kom bouwen!

Met onze meesterbouwer aan de mega sneeuwpop van Bricks!
Elke dag in de kerstvakantie van 15.00 – 16.00 uur

1e Reproducties Van Gogh

Tentoonstelling zeldzaam boek Van Gogh
Open 21 december 2016 | info

Muziektheater Updiggin’ in Doe Museum

Updigging in Doe Museum

Een blanke vrouw wordt in Afrika vermoord in het bijzijn van haar zoontje. Een zwarte man, herkend door het jongetje, wordt hiervoor ten onrechte veroordeeld. De jongen keert terug naar Nederland en ontvangt, eenmaal volwassen plots brieven uit Afrika die hem terugbrengen naar dit verleden.

Deze gebeurtenis komt langzaam naar boven in de voorstelling Updiggin’ die wordt opgevoerd in het Doe Museum. Een muzikaal, multimediaal spektakel met veel zang, Afrikaanse invloeden, verrassende lichteffecten en videoprojecties. De moord uit het verleden zorgt voor gevoelens van verdriet en wraak tussen de personages. Toch is Updiggin’ een blijmoedige voorstelling die gaat over verzoening, over de mogelijkheid dat negatieve gevoelens kunnen worden omgezet in vriendschap, verbinding en respect voor elkaar.

Updiggin in Doe Museum IIIHet gezelschap bestaat uit spelers van zorginstelling Compaen uit Veendam en de professionals van Solace I Guess onder leiding van regisseur en muzikant Anne van Slageren.

Updiggin’ is een mix van West-Afrikaanse en Europese invloeden. Afrikaans zijn onder andere de vertelvorm geïnspireerd op de Griot, de lofzanger, de directheid in woord en beeld, gebruik van de balafon (een houten xylofoon) en Afrikaanse ritmes. De popsongs, de instrumenten en een deel van de kostuums ademen daarentegen weer een Europese sfeer uit. Het is deze mix die Anne van Slageren met Solace I Guess opzoekt. “Want uit de mix komt de vooruitgang voort. Ik wil graag dát bij elkaar brengen waarvan je denkt dat het niet bij elkaar hoort”, aldus Van Slageren.

Updiggin in Doe MuseumUpdiggin’ is een toegankelijke voorstelling die dit najaar door de provincie Groningen toert. In elke stad of elk dorp die de voorstelling aandoet wordt met lokale muzikanten, dansers, zangers, verhalenvertellers en andere creatievelingen een deel van de voorstelling op maat gemaakt. Dat is een spannende werkvorm die veel nieuws oplevert. Van Slageren: “Met dit unieke programma geven we groepen, burgers en lokale artiesten een stem en een podium om hun eigen verhaal te delen. Net als in Afrika zijn de voorstellingen een happening, waar niet alleen geluisterd wordt, maar waarop gereageerd of aan deelgenomen kan worden”. De Veendammers hebben hun voorstelling gemaakt onder leiding van regisseur Frank Odijk. Na Veendam is Leek aan de beurt.

De voorstelling in het Doe Museum vindt plaats op 26 november 2016 om 20:00 uur en op 27 november 2016 om 16:00 uur.

Tickets
Toegangskaarten kosten € 10 per persoon inclusief een pauzedrankje. In de voorverkoop zijn de kaarten verkrijgbaar bij de kassa van het Doe Museum. De kaarten zijn te reserveren via updiggin@gmail.com of per telefoon bij Astrid Warntjes: 06 145 062 96. Indien er nog kaarten zijn kunnen deze aan de deur van het Doe Museum worden gekocht (vol=vol). Adres: Transportweg 5, 9645 KZ Veendam.
Meer informatie over de speellijst, de voorstelling en een aantal videoclips zijn te vinden op www.solaceiguess.com. De muziek van Updiggin’ is onder andere te beluisteren via Spotify via deze link.

Bouw en voorleespret in Doe Museum Veendam

Workshop Bricks 16 en 23 oktober 15.00 | Voorlezen woensdag 19 oktober 15.15

2016 10 slide Workshop en Voorlezen IIIn de herfstvakantie is er een workshop ‘Technisch bouwen met Bricks’ in het Doe Museum in Veendam. Bricks zijn noppenbouwstenen die honderd procent passen op lego. Leer van de meesterbouwer van het Doe Museum hoe de mooiste werken kunnen worden gemaakt van Bricks! Van dieren tot boten of schilderijen, je wordt geholpen bij het omzetten van je idee in een prachtig bouwwerk. Leer licht te bouwen, goed verbanden aan te leggen, bouw groot of juist heel klein. Na afloop van de workshop kan het meesterwerk een prachtig plekje krijgen in het Kindermuseum, ook bestaat de mogelijkheid het bouwwerk te kopen en mee te nemen naar huis.
De workshop vindt plaats op zondag 16 oktober en zondag 23 oktober 2016 en start om 15.00 uur. Het technisch leren bouwen met Bricks is geschikt voor iedereen van 7 jaar en ouder, het is ook erg leuk voor volwassenen. Deelname aan de workshop is gratis, bezoekers dienen wel de entree voor het museum te betalen. Deelnemers kunnen zich aanmelden op info@doemuseum.nl. Er is Ik ben een kunstenaar klein webplaats voor maximaal 15 deelnemers.

Voorlezen uit: ‘Ik ben een kunstenaar’
Naast deze activiteit wordt er in de herfstvakantie op woensdag 19 oktober 2016 voorgelezen door de bibliotheek Veendam uit het boek: ‘Ik ben een kunstenaar’. Een prachtig kinderboek dat gaat over een jongetje dat niet kan stoppen met schilderen. Hij ziet in alles kunst, maar zijn moeder denkt daar anders over. Aanvang 15.15 uur. Leeftijd 4+. Wil je er bij zijn? Klik dan hier voor alle informatie.

Eva Ouden Ampsen – Schoonheid in balans

7 september 2016 – 12 februari 2017

De pauw Eva Ouden Ampsen keramiek 50 cmHet werk van Eva Ouden Ampsen heeft een onmiskenbare eigen stijl. Decoratief met Japanse elementen en referenties naar de Oostenrijkse   kunstenaar Gustav Klimt. Het Doe Museum in Veendam is ontzettend blij dat Eva haar prachtige werk, waar per object soms wel een jaar aan is gewerkt, voor de tentoonstelling ‘Schoonheid in balans’ ter beschikking stelt.
Ouden Ampsen werkt in brons, hout, klei, karton en papier. Haar werk uit zich in vele vormen, zoals vazen, schalen, halssieraden, tasjes en beelden. Daarnaast maakt ze ook schilderijen van honderden stukjes gescheurd papier en portretten in pastelkrijt. Fascinerend zijn de haast manshoge vazen van zowel keramiek als van het Dagblad van het Noorden. Ja echt alleen het Dagblad en geen enkele andereVerlangen Eva Ouden Ampsen krant is tot papier-maché verwerkt en vervolgens tot vaas.
Zoals alle tentoonstellingen in het Doe Museum zijn ze ingericht met als doel de bezoeker te inspireren zelf aan de slag te gaan. Vanaf heden kan er daarom in het museum met papier-maché worden gewerkt.
Ouden Ampsen (Amsterdam, 1953) is autodidact. Met haar werk hoopt zij schoonheid en balans over te brengen. Inspiratie haalt zij uit afbeeldingen van oude Japanse houtsnedes en haar eigen fantasie.
Bijzonder is het gebruik van een zeer verfijnde vorm van de stiptechniek.
Vast thema in het werk is het vrouwenportret en vaak keert de geisha terug. De fascinatie door Aziatische kunst ontstond tientallen jarenSchaaltjes Eva Ouden Ampsen keramiek doorsnede 6 cm geleden toen Eva twee antieke vazen kocht van Japans porselein met daarop een vrouwenportret. De vazen staan nog altijd in haar woonkamer.
Ouden Ampsen heeft een eigen galerie in het Groningse Lutjegast. Zij exposeert vanaf 2001 op tal van locaties en deed mee aan ‘Kunst aan de vaart’ in Assen en ‘Kunst aan de Ee’ in Woudsend. In 2015 won ze de publieksprijs tijdens een groepstentoonstelling in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden.
De tentoonstelling ‘Schoonheid in balans’ is te bezichtigen tot en met zondag 12 februari 2017, in totaal worden twaalf objecten getoond.


200 Greatest Paintings

Woensdag 6 juli 2016 – 5 maart 2017

Meisje-met-de-parel-Vermeer-768x912De Nachtwacht, Mona Lisa en de Tuin der lusten zijn drie van de in totaal 200 prints van de beroemdste schilderijen ter wereld die vanaf 6 juli te zien zijn in het Doe Museum in Veendam.

Het Doe Museum is blij dat de geweldige tentoonstelling 200 Greatest Paintings in Veendam kan worden getoond. Nu is het mogelijk om al dat moois op één plaats te aanschouwen zonder dat je de hele wereld over hoeft te vliegen.

Van de 200 beroemdste schilderijen van de wereld zijn prints op ware grootte gemaakt. Zo zijn onder andere te zien uit de Middeleeuwen Het lam Gods van Van Eyck en De lente van Botticelli. Uit de hoogrenaissance werken van Da Vinci waaronder natuurlijk de Mona Lisa en van Buonarroti Michelangelo het fresco De schepping van Adam. Uit de I-Klein-Mona_Lisa_by_Leonardo_da_Vinci_from_C2RMF_retouched-687x1024renaissance zijn er triptieken van Jeroen Bosch, zoals De tuin der lusten en De hooiwagen en werk van Bruegel. Uit de Barok is er werk van Frans Hals en Rubens en natuurlijk van Rembrandt onder andere De Nachtwacht. De stier van Potter kan natuurlijk niet ontbreken en ook Het meisje met de parel van Vermeer is precent. Veel werk is er te zien van impressionisten zoals Manet, Monet, Degas, Renoir en tijdgenoten.

Als postimpressionist is Van Gogh met vijf schilderijen vertegenwoordigd waaronder De Aardappeleters. Picasso valt niet in één stroming te vangen, zijn grootste en beroemdste werk De Guernica is in de expositie opgenomen. Uit de vorige eeuw is er werk te zien van Schiele, Frida Kahlo, Matisse en Modigliani. Het soepblik van Warhol, de cartoons van Keith Haring en de muurschilderingen van Banksy maken het totale beeld van de Westerse kunstgeschiedenis compleet.

Werken die oorspronkelijk op hout zijn geschilderd zijn geprint op paneel, terwijl de werken op doek ook op canvas zijn afgedrukt.

De tentoonstelling geeft een goede indruk van de complete kunstgeschiedenis. De originele werken hangen in tachtig musea verspreid over de wereld.

Omdat elk werk is afgebeeld op ware grootte beleef je de sensatie van het echte schilderij. Er is gebruik gemaakt van de allerbeste reproductietechnieken, waardoor de kracht van het oorspronkelijke werk verbluffend goed overkomt.

Bij elk werk hangt verrassende informatie over het schilderij op zich en over de tijd waarin het is gemaakt, ook wordt er ingegaan op de waarde en herkomst van het werk. Hoe vaak is het bijvoorbeeld gestolen of als oorlogsbuit van eigenaar gewisseld.

Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs is er een educatieprogramma beschikbaar.

En natuurlijk kan iedereen die geïnspireerd is door de expositie direct zelf in het Doe Museum aan de slag . Schilder een eigen kunstwerk of maak een graffiti. Of ga te werk als Piet Mondriaan en maak een eigen Victory Boogie Woogie. En schilderen met Lego dat is ook mogelijk.

De expositie ‘200 Greatest Paintings’ is open voor publiek op woensdag 6 juli 2016 en duurt tot en met 05 maart 2017.

De tentoonstelling was eerder te zien in Aalsmeer en Rotterdam.


Bouw- en fotografeerwedstrijd in de meivakantie

Woensdag 27 april – maandag 16 mei 2016

Meesterbouwers en fotografen opgelet! In de meivakantie kun je meedoen aan maar liefst twee wedstrijden in het Doe Museum: een Bricks bouwwedstrijd én een fotowedstrijd. Bouw met onze Bricks een meesterwerk of maak de allermooiste foto van jezelf in onze prachtige verkleedkleren. De knapste, origineelste, grappigste bouwwerken en foto’s winnen leuke prijzen.

Hoe gaat het precies in zijn werk?

De Bricks bouwwedstijd

Bouwen met BricksIn het Doe Museum vind je de speeltafels van Bricksart vol met blokjes en kisten met daarin Bricks op kleur en maat gesorteerd. Daarvan mag je er zoveel gebruiken als je maar nodig hebt om een prachtig bouwwerk voor de wedstrijd te maken. Ben je blij met wat je gemaakt hebt dan kun je jouw creatie in het kindermuseum plaatsen. We hebben vijf leeftijdscategorieën, in elke categorie worden er drie prijswinnaars gekozen. Voor de winnaars hebben we leuke LEGO prijzen.

VerkledenDe fotowedstrijd

Een verkleedhoek met prachtige kleren is ook onderdeel van het Doe Museum. Kleed jezelf en misschien zelf wel je paard, zo mooi mogelijk aan en maak hiervan een leuke foto. Wil je graag een mooie achtergrond voor je foto dat kan ook, we hebben een prachtige fotokist waarvan je de achtergrond kan veranderen. Met bloemen, tafels en stoelen maak je foto misschien nog leuker. Je mag je foto posten op twitter of instagram onder de #DoeMuseumFotowedstrijd of je kunt de foto mailen naar info@doemuseum.nl. De vijf mooiste foto’s winnen hun eigen foto afgedrukt op canvas.

Woensdag 27 april t/m maandag 16 mei zijn we alle dagen open, dit ook de periode waarin je mee kunt doen aan de wedstrijden. In de week na de meivakantie maken we de prijswinnaars bekend.

Hans Withoos: fotografietentoonstelling ‘My name is blessing’

27 februari 2016 4 september 2016 – deze expositie is voorbij

Orange babiesIn samenwerking met Orange Babies, de organisatie die opkomt voor met aids-besmette moeders en kinderen, brengt het museum de tentoonstelling ‘My name is bl essing’ van internationaal vermaard fotograaf Hans Withoos.

Withoos reisde voor dit project naar Zambia en fotografeerde moeders en kinderen die onder de vleugels van Orange Babies een toekomst op kunnen bouwen. Hij fotografeerde ze in het Afrikaanse landschap gekleed in haute couture van de Braziliaanse ontwerper Fernando Silva.
De tentoonstelling was eerder te zien in Rotterdam en Arnhem.
Een aantal jurken van Silva worden ook geëxposeerd in Veendam, het zijn bruiklenen van Introdans.

De foto’s van Withoos zijn geënsceneerd. Het Doe Museum heeft daarom een verkleedhoek ingericht waar kinderen zelf geënsceneerde foto’s kunnen maken.

Paasbrunch op 1e Paasdag, inclusief notenschieten!

Paasbruch

Wij kijken alvast vooruit, Pasen is in zicht! Je kunt bij ons komen brunchen op 1e Paasdag (27 maart). Een tafel gevuld met eieren, stol, brood, fruit en meer lekkers. En omdat het Pasen is kun je na de brunch ook gaan notenschieten!

Voor volwassenen kost de brunch €12,50 en voor kinderen €7,50. Dit is exclusief de entree. Heb je vragen? Stuur ons gerust even een mailtje (info@doemusem.nl)

3 oktober 2015 – 3 juli 2016
Banksy Street Art in Doe Museum 

Keep-it-spotless-Banksy Doe Museum Prins BernhardhoeveHet Doe Museum toonde op groot formaat 125 prints van muurschilderingen, schilderijbewerkingen, films en remakes van objecten gemaakt door Banksy. De unieke tentoonstelling vond plaats van zaterdag 3 oktober 2015 tot en met 3 juli 2016.
Banksy houdt zijn identiteit zorgvuldig geheim, maar dat verhindert het succes van deze street-art kunstenaar niet, integendeel. Zijn recente expositie Dismaland trok 9000 bezoekers per dag. Banksy’s werk is ironisch en maatschappijkritisch dat zeker, los daarvan heeft het grote artistieke kwaliteit en is perfectionistisch. Alom wordt het werk geprezen, zijn kwaliteit wordt vergeleken met die van  Picasso en Andy Warhol. Meer info….

Zaterdag 19 en zondag 20 december en kerstvakantie
Kunst of kitsch en LEGO bouwwedstrijd

Doe Museum klokkenLaat uw Kunst of kitsch op waarde taxeren tijdens de Antiek, Brocante en Curiosa markt in het Doe Museum in Zuidlaren en leer meer over antiek. Taxateur Hans Raspe van veilinghuis Omnia is bereid gevonden om zijn deskundig oordeel over de kunst of toch over de kitsch te geven.

De Antiek Brocante en Curiosa markt vindt plaats tijdens de start van de kerstvakantie. Gedurende de hele kerstvakantie kunnen kinderen deelnemen aan een grote Bricks bouwwedstrijd. Zij kunnen eerst de LEGO expositie bekijken en dan geïnspireerd aan de slag met duizenden steentjes die op soort en kleur voor hen klaar liggen. Er zijn prachtige LEGO bouwdozen te winnen. Meer info….

Gezellige kerstbrunch 2e kerstdag

Kerststol

Op 2e kerstdag kunt u bij ons komen brunchen. Wij vullen de tafel met heerlijke broodjes, soep, eieren, kerststol, fruit, quiche, drinken en meer. Voor volwassenen kost de brunch €12,50 en voor kinderen €7,50. Dit is exclusief de entree. Deze brunch kan tot uiterlijk 21 december worden geboekt via info@doemuseum.nl. Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een e-mail.

Zaterdag 28 en zondag 29 november 2015
Antiek, Brocante en Curiosa markt

BrocanteABC de ware verzamelaar weet direct waar dit overgaat, namelijk Antiek, Brocante en Curiosa. In het weekend van 28 en 29 november 2015 biedt het Doe Museum onderdak aan deze ABC-markt. De markt is een waar walhalla voor verzamelaars en snuisteraars. De zomereditie van deze markt op de brink van Annen is zeer bekend en geliefd. Voor de wintereditie in het doe Museum Prins Bernhardhoeve verwacht de organisatie ook veel publieke belangstelling. Meer info….

 

Zaterdag 21 & zondag 22 november 2015
Design en Lifestyle in Doe Museum
2 A4 campagne Designer en lifestyle 21 en 22 11-2015 JPG

Doe Museum Prins Bernhardhoeve Zuidlaren stelt ontwerpers, kunstenaars en culinaire verwenners in de gelegenheid zich te presenteren op Design & Lifestyle.Unieke sieraden, ook handgemaakte van goud en zilver, tassen, schilderijen, bio-wijnen en meubels, beelden en lekkers vormen het aanbod. Voor de kinderen is er een doorlopende workshop Sinterklazen en kerstballen bouwen van LEGO. Professor Zandstraal zal beide dagen toneelvoorstellingen brengen. Meer info….

Zaterdag 24 oktober 2015 20.00 uur
De Troebadoers – Nachtkrabers

Concert  Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de GrootDe Troebadoers Nachtkrabers Doe Museum Prins Bernhardhoeve

Wanneer je tot in de kleine uurtjes actief bent, zelfs tot betere prestaties komt dan overdag of ‘s avonds, dan ben je een “nachtkraber”.

De Troebadoers Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot zijn ook zulke nachtkrabers en veel van hun songs zijn ontstaan op momenten dat hun publiek normaal gesproken al op één oor ligt. Nu heb je er natuurlijk niets aan wanneer er niemand is om naar je liedjes te luisteren, dus de Nachtkrabers beginnen bij ons om 20.00 uur. Meer info en kaartjes….

Zaterdag 31 oktober 2015 20.00 uur
Jeff Wilkinson & The Shutterdogs

Concert Amerikaanse singer-songwriter Jeff Wilkinson

Jeff Wilkinson & The Shutterdogs Doe Museum Prins Bernhardhoeve Zuidlaren IIDe eerste cd “Pitchin’ Pennies” van singer-songwriter Jeff Wilkinson kwam uit in 1984 en oogstte veel lof in de USA en daarbuiten. Jeff maakte deel uit van de Greenwich Village Fast Folk Music scene (New York) en speelde o.a. in het nu legendarische Folk City, in de SpeakEasy en The Bottom Line. Hij heeft op het Zwitserse Brambus label vier cd’s uitgebracht en twee bij Gadfly Records uit Vermont. Jeff heeft het podium gedeeld met grootheden als Jesse Winchester, Pete Seeger, Bill Morrissey, NRBQ, Peter Case, Gillian Welch and Robert Earl Keene. Meer info en kaartjes….

Zaterdag 7 november 2015 20.00 uur
Nynke Laverman

Concert Nynke Laverman met artiest & percussionist Sytze Pruiksma

Nynke Laverman in Doe Museum ZuidlarenNynke heeft haar sporen wereldwijd al verdiend met een aantal prachtige cd’s, gezongen in haar taal, het Fries, een wereldtaal. Eerst was er Sielesâlt, met invloeden uit de Portugese fadomuziek, daarna Maisfrou waarvoor ze haar inspiratie uit Mexico haalde. Vervolgens, na een maand in een tent in Mongolië te hebben gewoond, Nomade. Voor haar meest recente cd Alter heeft ze het dichter bij huis gehouden: de teksten hiervoor heeft Nynke geschreven terwijl haar dochter in aantocht was. Geïnspireerd door het Friese landschap om haar heen, soms gevangen in gedichten van Tsjèbbe Hettinga, gecombineerd met de warme, opzwepende, Spaanse flamencoklanken van Javier Limón, is er een meesterwerk ontstaan, waarvan Nynke ons ook in dit concert zal laten meegenieten, ademloos… Meer info en kaartjes…

23 mei – april 2016

Joe Mangrum (USA) – zandstrooikunst

Mad_Asynchronous_Syntropy_12x18_1857_prophotorgb_1920In 2006 begon Joe Mangrum met gekleurd zand als medium kunstwerken te maken. Mangrum heeft al zo’n 500 zandschilderijen gemaakt, bij het creëren gebruikt hij enkel zijn hand om het zand door te laten glijden. Zijn werken zijn spontaan geïmproviseerd en zijn volgens Mangrum een ‘’visual rebellion of the grid‘’. Mangrum werkt over de hele wereld in nu dus ook in Zuidlaren.
Voor meer info over Joe Mangrum zie www.joemangrum.com

.

23 mei – 30 september 2015
Khaled Abha – schilderijen

Khaled Abha IKhaled Abha kwam als zestienjarige vanuit Afghanistan naar Nederland. Zijn ervaringen vertelt hij door middel van zijn schilderijen. Eind 2014 is hij voor eerst met zijn werk naar buiten gekomenAbha legt uit: “Ik ga de doeken een andere betekenis geven. Mensen maken problemen met elkaar, soms alleen vanwege hun kleur, terwijl in mijn beleving de kleuren op mijn werk juist een harmonisch en kloppend geheel vormen. Mijn werken representeren samen één verhaal”.

.

9 mei – 30 september 2015
Margot Brekelmans (NL) – beelden

Margot Brekelman Foto Aernout SteegstraHonden en hondjes, soms wel twee meter groot van teckel tot buldog maar meestal verre van raszuiver. Honden met wieltjes, met takkenbossen op de rug, van goud en staal, van hout en wol. Honden met kronen en geweien, tentoongesteld op spijkerbedden, getransformeerd tot lamp, het werk van Margot Brekelmans (1951).
Op 2.000 vierkante meter in de Prins Johan Frisohal van het Doe Museum in Zuidlaren zijn de 58 objecten ruim opgesteld zodat er door de bezoekers ‘Een wonderlijke woefse wandeling’ kan worden gemaakt.

.

29 april – 30 september 2015
Margot Brekelmans (NL) – schilderijen

LandschapSchitterende landschappen met sprekende kleuren, daarmee exposeert Margot Brekelmans in het zelfschilderatelier van Doe Museum Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Voor deze tentoonstelling koos ze dertig werken die prachtig uitkomen in deze daglicht zaal.

Margot laat zich inspireren door het noordelijke kleilandschap, ze woont zelf in Zuidhorn. Ook het landschap van Terschelling komt aan bod.

 

UA-90282444-1