Muziektheater Updiggin’ in Doe Museum

Een blanke vrouw wordt in Afrika vermoord in het bijzijn van haar zoontje. Een zwarte man, herkend door het jongetje, wordt hiervoor ten onrechte veroordeeld. De jongen keert terug naar Nederland en ontvangt, eenmaal volwassen plots brieven uit Afrika die hem terugbrengen naar dit verleden.

Deze gebeurtenis komt langzaam naar boven in de voorstelling Updiggin’ die wordt opgevoerd in het Doe Museum. Een muzikaal, multimediaal spektakel met veel zang, Afrikaanse invloeden, verrassende lichteffecten en videoprojecties. De moord uit het verleden zorgt voor gevoelens van verdriet en wraak tussen de personages. Toch is Updiggin’ een blijmoedige voorstelling die gaat over verzoening, over de mogelijkheid dat negatieve gevoelens kunnen worden omgezet in vriendschap, verbinding en respect voor elkaar.

Het gezelschap bestaat uit spelers van zorginstelling Compaen uit Veendam en de professionals van Solace I Guess onder leiding van regisseur en muzikant Anne van Slageren.

Updiggin’ is een mix van West-Afrikaanse en Europese invloeden. Afrikaans zijn onder andere de vertelvorm geïnspireerd op de Griot, de lofzanger, de directheid in woord en beeld, gebruik van de balafon (een houten xylofoon) en Afrikaanse ritmes. De popsongs, de instrumenten en een deel van de kostuums ademen daarentegen weer een Europese sfeer uit. Het is deze mix die Anne van Slageren met Solace I Guess opzoekt. “Want uit de mix komt de vooruitgang voort. Ik wil graag dát bij elkaar brengen waarvan je denkt dat het niet bij elkaar hoort”, aldus Van Slageren.

Updiggin’ is een toegankelijke voorstelling die dit najaar door de provincie Groningen toert. In elke stad of elk dorp die de voorstelling aandoet wordt met lokale muzikanten, dansers, zangers, verhalenvertellers en andere creatievelingen een deel van de voorstelling op maat gemaakt. Dat is een spannende werkvorm die veel nieuws oplevert. Van Slageren: “Met dit unieke programma geven we groepen, burgers en lokale artiesten een stem en een podium om hun eigen verhaal te delen. Net als in Afrika zijn de voorstellingen een happening, waar niet alleen geluisterd wordt, maar waarop gereageerd of aan deelgenomen kan worden”. De Veendammers hebben hun voorstelling gemaakt onder leiding van regisseur Frank Odijk. Na Veendam is Leek aan de beurt.

De voorstelling in het Doe Museum vindt plaats op 26 november 2016 om 20:00 uur en op 27 november 2016 om 16:00 uur.


Tickets

Toegangskaarten kosten € 10 per persoon inclusief een pauzedrankje. In de voorverkoop zijn de kaarten verkrijgbaar bij de kassa van het Doe Museum. De kaarten zijn te reserveren via updiggin@gmail.com of per telefoon bij Astrid Warntjes: 06 145 062 96. Indien er nog kaarten zijn kunnen deze aan de deur van het Doe Museum worden gekocht (vol=vol). Adres: Transportweg 5, 9645 KZ Veendam.
Meer informatie over de speellijst, de voorstelling en een aantal videoclips zijn te vinden op www.solaceiguess.com. De muziek van Updiggin’ is onder andere te beluisteren via Spotify via deze link.


‹ Terug naar overzicht

© 2021 Doe Museum | Alle rechten voorbehouden | Neem contact op | Website door Boon Webdesign.