Eerste legokunstwerk bij Salon des Refusés ZomerExpo 2017

Voor het eerst is er een legokunstwerk gekozen voor de Salon des Refusés die gehouden wordt in het Centrum voor de Beeldende Kunst (CBK) in Groningen. Het is het werk Delfts Blauw van Marjon Edzes. Zij vindt haar inspiratie  momenteel vooral  in het klassieke  porselein.

Voor de Salon des Refusés maakte een schaduwjury een selectie uit de niet-gekozen werken van de ZomerExpo 2017. Voor deze tentoonstelling met het thema water zijn meer dan 3.000 werken ingezonden, 254 werken zullen te zien zijn in de Fundatie in Zwolle.

Het kunstwerk Delfts Blauw staat niet op zichzelf, Marjon Edzes heeft al meerdere kunstwerken gemaakt in deze serie. Zo is onder anderen het werk Witte Toren met Paard te zien bij het Doe Museum, daar hangen ook lego-schilderijen van haar hand.

Op dit moment werkt ze aan een stuk geïnspireerd op Imari porselein. Van 25 mei tot en 28 mei zal in het Doe Museum te zien zijn hoe dit werk tot stand komt.

Met de Salon des Refusés grijpt de ZomerExpo met een knipoog terug op de ‘Salon der Geweigerden’ die vanaf 1863 plaatsvond  in Parijs. Te zien waren werken van Manet, Whistler en Cézanne die te vooruitstrevend waren om te worden toegelaten tot de academische Salon. De Salon des Refusés ontwikkelde zich van alternatief tot een instituut. De geweigerde werken van toen hangen nu in de prominente musea van nu.

In het CBK is de expositie van 13 mei tot en met 13 juni 2017 te zien.

 


‹ Terug naar overzicht

© 2022 Doe Museum | Alle rechten voorbehouden | Neem contact op | Website door Boon Webdesign.