Info

Exposities

Nel Kamphuis – Dicht op de huid

04 juni 2017 tot en met 07 januari 2018

De eerste overzichtstentoonstelling van Nel Kamphuis vindt plaats in het Doe Museum in Veendam. Nel heeft 100 werken uitgezocht die een goed beeld geven van haar oeuvre. Nel Kamphuis gebruikt huiden, echte, van verf en zand of van verschimmeld textiel. Die huiden vormen de basis van haar fascinerende werk. De titel van de expositie is dan ook: ‘Dicht op de huid’.

Een van de technieken die Nel gebruikt is dat ze verfhuiden maakt die ze laat drogen op kunststof, vervolgens afpelt en met die verfhuid applicaties maakt. Deze techniek om een kunstwerk te maken heeft het Doe Museum natuurlijk toegevoegd aan de mogelijkheden in het museum om als bezoeker zelf kunst te maken.

Nel Kamphuis werd geboren in 1954 in het dorpje De Wilp op de grens van Groningen en Friesland. Haar vader was gereformeerd predikant. Het gezin telde negen kinderen. Haar moeder was lerares. Nel wilde graag naar het conservatorium, maar twee broers die deze studie achter de rug hadden waren werkloos, daarom werd het de pedagogische academie.

Nel ging aan de slag als docente muziek in Rotterdam op een school voor slechtziende kinderen en volgde ondertussen de opleiding schoolmuziek aan het conservatorium.

Ze werkte rond Arnhem als muziekdocent op twaalf scholen maar vond het vele reizen op een gegeven moment te zwaar. Ze ging als gewone juf voor de klas staan en gaf daarnaast pianoles.

Opleiding beeldende kunst

In 2002 kwam ze tot de conclusie dat ze in de muziek niet alles kwijt kon wat ze wilde. Nel besloot een beroepsopleiding aan de Hogeschool voor de kunsten (ArtEZ) te volgen. Van de 60 kandidaten konden er maar drie worden geplaatst. Nel hoorde daarbij. Haar talent werd gezien.

Nel sloot de opleiding succesvol af en exposeerde onder andere bij de kunstvereniging Diepenheim, in het Kunstlab in Deventer en ‘t Fiskerhúske Moddergat.

Zij woont en werkt in het Drentse Eext.

De tentoonstelling vindt plaats van 04-06-2017 tot en met 07-01-2018.

Reproducties Van Gogh uit 1904

21 december 2016 – doorlopend

Het zeer zeldzame boek Van Gogh 40 Photocollographies d’apres ses tableaux et dessins is gevonden in een huisbibliotheek in Sappemeer. In het boek zijn de eerste 40 reproducties van het werk van Van Gogh te zien. De reproducties zijn zogenaamde photocollographieën. Een van de eerste reproductie technieken voor zwart-wit foto’s waardoor de schaduwpartijen van een schilderij heel goed worden weergeven.

Het is de eerste uitgave die verscheen over de kunstenaar. Het boek is uitgegeven door Librairie Kirchner in Amsterdam rond 1904. Het boek is bijzonder omdat het verscheen voordat Van Gogh (1853 – 1890) beroemd werd. De interesse in het werk van Van Gogh ontstond pas na zijn dood. De eerste tentoonstellingen in het buitenland vonden plaats in 1905 en 1906 in Berlijn, Hagen, Hamburg en Wenen. In Nederland was er een klein groepje kunstenaars dat interesse in Van Gogh had en in 1891 na zijn dood tentoonstellingen organiseerde.

De expositie met daarin de veertig photocollographieën is 21 december 2016 geopend in het Doe Museum. In de beschrijving van de tentoonstelling staat bij elk werk een foto van het originele schilderij of de tekening afgebeeld. Meer lezen

Catawiki Offline

Picasso, Miro, Appel met creatieve tekenopdracht
14 december 2017 – doorlopend

Via het Assense online veilinghuis Catawiki heeft het Doe Museum een prachtige nieuwe expositie met moderne kunst kunnen inrichten. Litho’s van Picasso, Miro, Dumas en Matisse, een zeefdruk van Karel Appel, werk van Siep van der Berg en een sculptuur van Kostabi zijn enkele voorbeelden van de werken die in de tentoonstelling te vinden zijn. Bij het samenstellen van de expositie is bij elk werk gekeken hoe het de bezoeker kan inspireren om zelf kunst te maken.

Het Doe Museum heeft dit concept uitgewerkt in de ‘Creatieve Tekenopdracht’. Bij elk werk in de expositie staat een opdracht. De opdrachten die je het meest aanspreken werk je uit. In de eindopdracht verbind je de verschillende tekenen met elkaar en bewerk je ze met ecoline, pastelkrijt of potlood, zo ontstaat je eigen kunstwerk. De ‘Creatieve Tekenopdracht’ is een ontzettend leuke manier om je creativiteit aan te boren en te verdiepen. Iedereen vanaf 12+ kan hem zelfstandig doen, ben je jonger dan is het leuk hem samen te doen met een twaalfplusser.

200 Greatest Paintings

Woensdag 6 juli 2016 – 3 september 2017

Het Doe Museum is blij dat de geweldige tentoonstelling 200 Greatest Paintings in Veendam kan worden getoond. De 200 beroemdste schilderijen uit de westerse kunstgeschiedenis zijn in print op ware grootte te bewonderen.

Zo zijn onder andere te zien uit de Middeleeuwen Het lam Gods van Van Eyck en De lente van Botticelli. Uit de hoogrenaissance werken van Da Vinci waaronder natuurlijk de Mona Lisa en van Buonarroti Michelangelo het fresco De schepping van Adam. Uit de renaissance zijn er triptieken van Jeroen Bosch, zoals De tuin der lusten en De hooiwagen en werk van Bruegel. Uit de Barok is er werk van Frans Hals en Rubens en natuurlijk van Rembrandt onder andere De Nachtwacht. De stier van Potter kan natuurlijk niet ontbreken en ook Het meisje met de parel van Vermeer is present.

Veel werk is er te zien van impressionisten zoals Manet, Monet, Degas, Renoir en tijdgenoten. Als postimpressionist is Van Gogh met vijf schilderijen vertegenwoordigd waaronder De Aardappeleters. Picasso valt niet in één stroming te vangen, zijn grootste en beroemdste werk De Guernica is in de expositie opgenomen. Uit de vorige eeuw is er werk te zien van Schiele, Frida Kahlo, Matisse en Modigliani. Het soepblik van Warhol, de cartoons van Keith Haring en de muurschilderingen van Banksy maken het totale beeld van de Westerse kunstgeschiedenis compleet. Werken die oorspronkelijk op hout zijn geschilderd zijn geprint op paneel, terwijl de werken op doek ook op canvas zijn afgedrukt.

De tentoonstelling geeft een goede indruk van de complete kunstgeschiedenis. De originele werken hangen in tachtig musea verspreid over de wereld. Er is gebruik gemaakt van de allerbeste reproductietechnieken, waardoor de kracht van het oorspronkelijke werk verbluffend goed overkomt. Bij elk werk hangt verrassende informatie over het schilderij op zich en over de tijd waarin het is gemaakt, ook wordt er ingegaan op de waarde en herkomst van het werk. Hoe vaak is het bijvoorbeeld gestolen of als oorlogsbuit van eigenaar gewisseld.

Voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs is er een educatieprogramma beschikbaar. En natuurlijk kan iedereen die geïnspireerd is door de expositie direct zelf in het Doe Museum aan de slag. Schilder een eigen kunstwerk of spuit er één met graffiti. Ga te werk als Piet Mondriaan en maak een eigen Victory Boogie Woogie. En een schilderij maken van Lego, zelfs dat is mogelijk.

Eva Ouden Ampsen – Schoonheid in balans

7 september 2016 – 12 februari 2017

De pauw Eva Ouden Ampsen keramiek 50 cmHet werk van Eva Ouden Ampsen heeft een onmiskenbare eigen stijl. Decoratief met Japanse elementen en referenties naar de Oostenrijkse   kunstenaar Gustav Klimt. Het Doe Museum in Veendam is ontzettend blij dat Eva haar prachtige werk, waar per object soms wel een jaar aan is gewerkt, voor de tentoonstelling ‘Schoonheid in balans’ ter beschikking stelt.
Ouden Ampsen werkt in brons, hout, klei, karton en papier.

Haar werk uit zich in vele vormen, zoals vazen, schalen, halssieraden, tasjes en beelden. Daarnaast maakt ze ook schilderijen van honderden stukjes gescheurd papier en portretten in pastelkrijt. Fascinerend zijn de haast manshoge vazen van zowel keramiek als van het Dagblad van het Noorden. Ja echt alleen het Dagblad en geen enkele andere krant is tot papier-maché verwerkt en vervolgens tot vaas. Verlangen Eva Ouden AmpsenZoals alle tentoonstellingen in het Doe Museum zijn ze ingericht met als doel de bezoeker te inspireren zelf aan de slag te gaan. Vanaf heden kan er daarom in het museum met papier-maché worden gewerkt.

Ouden Ampsen (Amsterdam, 1953) is autodidact. Met haar werk hoopt zij schoonheid en balans over te brengen. Inspiratie haalt zij uit afbeeldingen van oude Japanse houtsnedes en haar eigen fantasie.
Bijzonder is het gebruik van een zeer verfijnde vorm van de stiptechniek.
Vast thema in het werk is het vrouwenportret en vaak keert de geisha terug. De fascinatie door Aziatische kunst ontstond tientallen jaren geleden toen Eva twee antieke vazen kocht van Japans Schaaltjes Eva Ouden Ampsen keramiek doorsnede 6 cmporselein met daarop een vrouwenportret. De vazen staan nog altijd in haar woonkamer.

Ouden Ampsen heeft een eigen galerie in het Groningse Lutjegast. Zij exposeert vanaf 2001 op tal van locaties en deed mee aan ‘Kunst aan de vaart’ in Assen en ‘Kunst aan de Ee’ in Woudsend. In 2015 won ze de publieksprijs tijdens een groepstentoonstelling in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden.
De tentoonstelling ‘Schoonheid in balans’ is te bezichtigen tot en met zondag 12 februari 2017, in totaal worden twaalf objecten getoond.

Hans Withoos: fotografietentoonstelling ‘My name is blessing’

27 februari 2016 4 september 2016 – deze expositie is voorbij

Orange babiesIn samenwerking met Orange Babies, de organisatie die opkomt voor met aids-besmette moeders en kinderen, bracht het museum de tentoonstelling ‘My name is blessing’ van internationaal vermaard fotograaf Hans Withoos.

Withoos reisde voor dit project naar Zambia en fotografeerde moeders en kinderen die onder de vleugels van Orange Babies een toekomst op kunnen bouwen. Hij fotografeerde ze in het Afrikaanse landschap gekleed in haute couture van de Braziliaanse ontwerper Fernando Silva.
De tentoonstelling was eerder te zien in Rotterdam en Arnhem.Doe Museum Hans Withoos Aveless at Pa Kachele Een aantal jurken van Silva worden ook geëxposeerd in Veendam, het zijn bruiklenen van Introdans.

De foto’s van Withoos zijn geënsceneerd. Het Doe Museum heeft daarom een verkleedhoek ingericht waar kinderen zelf geënsceneerde foto’s kunnen maken.


Banksy Street Art

27 februari 2016  3 juli 2016

Het Doe Museum toonde op groot formaat 125 prints van muurschilderingen, schilderijbewerkingen, films en remakes van objecten gemaakt door Banksy.
Keep-it-spotless-Banksy Doe Museum Prins Bernhardhoeve

Over de kunstenaar
Banksy houdt zijn identiteit zorgvuldig geheim, maar dat verhindert het succes van deze street-art kunstenaar niet, integendeel. Zijn recente expositie Dismaland trok 9000 bezoekers per dag. Banksy’s werk is ironisch en maatschappijkritisch dat zeker, los daarvan heeft het grote artistieke kwaliteit en is perfectionistisch. Alom wordt het werk geprezen, zijn kwaliteit wordt vergeleken met die van  Picasso en Andy Warhol. Meer info….

Joe Mangrum Zandstrooischilderijen – deze expositie is voorbij

Mei 2015 – 17-1-2016
Joe Mangrum Doe Museum Prins Bernhardhoeve
De New Yorker Joe Mangrum heeft in de maand mei van 2015 acht spectaculaire zandstrooitapijten gemaakt in Doe Museum Zuidlaren. In de zandschilderingen zijn het onderwaterleven te herkennen en symbolen uit oude culturen en de natuur. Magrum’s werk is bijzonder kleurig.

Het zand dat hij gebruikt bevat veel zuiver silicium, waardoor de kleuren schitteren. Mangrum wil met zijn werk duidelijk maken dat het belangrijk is voor ons geluk om verbinding te ervaren met natuurlijke processen.

Joe Mangrum Doe Museum Prins Bernhardhoeve IIAls een moderne monnik maakt Mangrum zijn enorme zandstrooischilderijen. Simpel door gekleurd zand uit te strooien met zijn hand.

Hij werkte van Beijing tot San Francisco en maakte al 650 zandschilderijen.

De zandstrooikunst wordt wereldwijd beoefend. De Australische Aboriginals strooiden voorstellingen in het zand terwijl ze hun verhalen vertelden, datzelfde deden de NavajoJoe Mangrum Doe Museum Prins Bernhardhoeve III Indianen in Amerika. Tibetaanse monniken maken tot op de dag van vandaag kleurige mandala’s en zowel in Drenthe als België wordt de zandstrooikunst in ere gehouden. Boerinnen strooiden prachtige patronen op de vloer als zandtapijt.

Joe Mangrum zegt over zijn kunst het volgende: “Met mijn schilderijen rebelleer ik tegen de strakke stedelijke kaders, die ons zowel fysiek als spiritueel beperken. Mijn filosofie is dat we allemaal onbewust geprogrammeerd zijn door dit systeem, een overheersende kracht die de aarde separeert in kwantificeerbare secties van tijd en ruimte, verdeelt in minuten en secondes. Dit veroorzaakt onbalans ten opzichte van de natuur, de seizoenen en getijden. Dit resulteert in een samenleving die ver is verwijderd van de natuur en is opgedeeld in groepen die psychologisch en spiritueel zijn ontkoppeld van het leven als geheel. Met mijn zandschilderijen wil ik de koppeling weer aanbrengen, door het creëren van organische vormen, die de fragmenten verbinden en dienen als katalysator voor synthese. Voor mij is dit een essentieel proces in de zingeving van mijn leven”.

Het werk van Mangrum wordt permanent tentoongesteld.

Margo Brekelmans ‘De wonderlijke woefse wandeling’

Margot Brekelman Foto Aernout SteegstraVanaf 16 mei tot en met 30 september 2015
Klik hier voor de catalogus.

Honden en hondjes, soms wel twee meter groot van teckel tot buldog maar meestal verre van raszuiver. Honden met wieltjes, met takkenbossen op de rug, van goud en staal, van hout en wol. Honden met kronen en geweien, tentoongesteld op spijkerbedden, getransformeerd tot lamp, het werk van Margot Brekelmans (1951).

ARD 1695 Brekelmans 042 Op 2.000 vierkante meter in de Prins Johan Frisohal van het Doe Museum in Zuidlaren zijn de 58 objecten ruim opgesteld zodat er door de bezoekers ‘Een wonderlijke woefse wandeling’ kan worden gemaakt.

Margot Brekelmans heeft een enorme werklust. Er zijn periodes dat ze dagelijks een hond maakt, waarbij haar man Jan assisteert als technisch vernuft. De niet te stuiten stroom ideeën maakt haar werk surrealistisch en soms absurdistisch. Gevraagd naar de boodschap van het werk zegt Margot dat het vooral om de humor gaat.Margo Brekelmans II ‘Natuurlijk zit er ook meer in maar dat mag iedereen zelf invullen’.

Naast 1001 andere dingen heeft Margot Brekelmans haar leven lang getekend, geschilderd en sculpturen gemaakt. Dat was noodzaak, het moest gewoon gebeuren. Inmiddels is zij 25 jaar fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar. Het begon allemaal met dat hele kleine boekje dat ze altijd bij zich had en waarin ze tekende. Daarna kwam er een vel papier en na verloop van tijd werd dat papier een steeds groter doek. Dat Margo Brekelmanshad veel te maken met de grotere ruimte die ze om zich heen kreeg. Meer ruimte nodigt nu eenmaal uit tot groter werk. En het werk groeit nog steeds.

Khaled Abha Portretten

Khaled Abha IVan 23 mei tot en met 30 september 2015
Khaled Abha kwam als zestienjarige vanuit Afghanistan naar Nederland. Zijn ervaringen vertelt hij door middel van zijn schilderijen. Eind 2014 is hij voor eerst met zijn werk naar buiten gekomenAbha legt uit: “Ik ga de doeken een andere betekenis geven. Mensen maken problemen met elkaar, soms alleen vanwege hun kleur, terwijl in mijn beleving de kleuren op mijn werk juist een harmonisch en kloppend geheel vormen. Mijn werken representeren samen één verhaal”.

Khaled Abha 34 jaar, geboren op 4 november 1981 in Herat Afghanistan, is gek op muziek en schilderen en heeft de basis van schilderen geleerd bij Ustad Sarwari en kaligrafie bij Ustad Wali Wadjdi. Hierna heeft hij zich enkele jaren verdiept in het werk van grote kunstenaars. Door eenvoudig héél veel te oefenen heeft hij zijn geheel eigen stijl weten te ontwikkelen.

sdfre (8)Van kleins af aan was hij al gek op schilderen en deed dit, toen het schilderen van levende wezens, het maken en/of luisteren van muziek door het destijds regerende regime in zijn land was verboden. Ondanks het gevaar voor zijn leven als hij betrapt zou worden, bleef hij doorgaan met schilderen en muziek maken. Hij heeft oorlog gezien, gevoeld en er middenin gezeten. Hierdoor zijn dat terug komende thema‘s in zijn schilderijen. Als mede de armoede, de wanhoop en verdriet die hiermee gepaard gaan.

Margo Brekelmans Landschappen

Vanaf 29 april tot en met 30 september 2015
Klik hier voor de catalogus.
150424 Brekelmans-18 4000
Schitterende landschappen met sprekende kleuren, daarmee exposeert Margot Brekelmans in het zelfschilderatelier van Doe Museum Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. Voor deze tentoonstelling koos ze dertig werken die prachtig uitkomen in deze daglicht zaal. Margot laat zich inspireren door het noordelijke kleilandschap, ze woont zelf in Zuidhorn. Ook het landschap van Terschelling komt aan bod.
Naast 10Landschap III01 andere dingen heeft Margot Brekelmans( 1951) haar leven lang getekend en geschilderd. Dat was een soort noodzaak, het moest gewoon gebeuren. Inmiddels is ze er 25 jaar fulltime mee bezig. Het is haar lust en haar leven. Het begon allemaal met dat hele kleine boekje dat ze altijd bij zich had en waarin ze tekende. Daarna kwam er een vel papier en na verloop van tijd werd dat papier een steeds groter doek. Dat had veel te maken met de grotere ruimte die ze om zich heen kreeg. Meer ruimte nodigt nu eenmaal uit tot groter werk. In het begin dacht ze dat het al heel wat was.

LandschapTegenwoordig moet ze met de auto naar de fotograaf om alles digitaal te laten fotograferen. En het werk groeit nog steeds! De schilderijen tentoonstelling gaat open voor het publiek op woensdag 29 april 2015 om 12.00 uur.

Recent werd het werk van Margot gekozen voor Woester, Salon des Refusés  van de ZomerExpo in het Centrum voor Beeldende Kunst in Groningen

 

UA-90282444-1